пʼятниця, 3 лютого 2017 р.

МОВНИЙ ЗАКОН


Як тільки у Верховній Раді за ініціативи експертного та громадського середовища зареєстровано Законопроект «Про державну мову» №5670 в угорських хортистів надуваються й лускають щоки, а очі заливаються кров’ю. «Та як ви посміли!», «Ви так не можете!», «А як же Європейська хартія регіональних мов!» – лунає з усіх сторін.

Хоча ні, не з усіх – так горланять лише колишні регіонали – московські сексоти такі ж нещасні руССини з московськими господарями та мадяри-хортисти. Що характерно, за кількістю дурних аргументів «проти», помітно, що «не читали, але засуджують». Всім їм бачте дивно – як це так в УКРАЇНСЬКІЙ ДЕРЖАВІ та й, щоб УКРАЇНСЬКА МОВА була обов’язковою для використання в усіх органах державної влади та місцевого самоврядування.
Як же російськомовні, що живуть в Україні вже от більше 25 років, тай не можуть вивчити мови. Як же бідні русини з їх досі не кодифікованою мовою (ну що зробиш розумні люди, але не знайшлось серед них філолога) не зможуть нею послуговуватись в місцевому самоврядуванні. Як же ті мадяри, що й двох слів не зв’яжуть українською, розмовлятимуть з туристом чи просто делегацією з іншого району.
Чому в угорських медьє Бараня чи Толна, де компактно проживають німці, не використовується німецька мова в адміністраціях. Чи, припустимо, в певній угорській громаді де компактно проживають українці, словаки.
Одне питання до всіх працівників держорганів, для педагогів у школах національних меншин, яких так обурює цей закон, а Вас не обурює те, що ви отримуєте українську зарплатню? Чи ви подібно тим жителям дАнбаса, які за «руССкий мір», але «Україна тим нам пенсії плати»? Тим паче, що ніхто не скасовує шкіл нацменшин, є лиш одна вимога – ну вивчіть вже мову держави, яка Вам платить, а ні то йдіть собі у приватні школи і там говоріть хоч на суахілі.
А знаєте, що я Вам скажу бідні, ущемлені й нещасні, яким доведеться вивчити Українську мову – ви її таки вивчите, якщо бажаєте проживати в УКРАЇНСЬКІЙ ДЕРЖАВІ.
На останок, подивіться в очі японцю, угорцю, поляку,  бразильцю, в’єтнамцю, французу та багатьом іншим, які знають що таке повага до країни в якій хочеш проживати, а тим паче в якій народився, живеш і яку називаєш Батьківщиною.
Зауважте, на це їм знадобилось МЕНШЕ!!! РОКУ.

Чи могла б в Угорщині мати, що не знає угорської мови, розраховувати на те, що до неї приїде швидка аби врятувати її дитину чи пожежна аби врятувати дім? Чи є таке країна в світі де її громадянам не обов’язково знати і вільно спілкуватися державною мовою?

3 коментарі:

  1. А ЯКИМ БОКОМ ВАМ ЗАВАЖАЮТЬ ВЕНГРИ РУСИНИ ЕВРЕIРОМУНИ?ВИ РОЗПАЛЮЕТЕ ВОРОЖНЕЧУ?!!

    ВідповістиВидалити
  2. Пане Ростиславе, прочитайте, будьласка, ще раз цей допис.

    ВідповістиВидалити
  3. В нас в Україні все гаразд лише лишилося законом про мову зайнатися .

    ВідповістиВидалити