пʼятницю, 7 липня 2017 р.

«Закарпаття: змій угорського сепаратизму вичікує слушного часу»


Всьому світу відомо про складну ситуацію в Україні з огляду на анексію Криму та окупацію Донбасу. Проте, навіть не кожен українець зможе дати відповідь на питання, що відбувається на Закарпатті.
Закарпатська область – мультиетнічний та багатонаціональний регіон. Різноманіття культур викликане близькістю цієї області до Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. По цій же причині на території Закарпаття проживає багато національних меншин. Найчисельніша з них – угорці. Близько 150 тисяч жителів регіону ідентифікують себе як угорці.
Україна - демократична держава, яка підписала Європейську хартію регіональних мов або мов меншин і зобов’язалась вести себе коректно по відношенню до національних меншин. Тому угорська мова в деяких населених пунктах Закарпаття має статус регіональної. Така ситуація дозволяє використання угорської мови на побутовому рівні, а місцями вже й на муніципальному. Якщо ви колись відвідаєте Закарпаття – не дивуйтесь, що багато вулиць, вивісок, пам’ятників  та будівель часто дублюються угорською мовою, а подекуди йменуються лише нею.
 Ситуацію ускладнює спрощена видача громадянства Угорщини особам за межами країни. Нову політику захисту угорців в інших країнах, яка ведеться урядом Віктора Орбана та його провідною партією «Фідес» важко назвати справедливою. Захищати своїх правильно, проте методи, які використовує Будапешт не назвеш такими, які весь світ називає демократичними. Сценарій культурної експансії та «захисту» угорської національної меншини проводиться не лише в Україні, а й в Словаччині та Румунії. 
Зараз угорські політики віддають перевагу «м’якій» силі. Не секрет, що парламент Угорщини виділяє мільйони форинтів на відкриття угорських садків, шкіл, вищих навчальних закладів на території Закарпаття. Вчителі та вихователі в цих закладах отримують окремі надбавки від Будапешту. Варто зазначити що теле- та радіо- мовлення на угорській мові тут – звична справа. Культурна експансія очевидно діє, адже угорська мова вже настільки стала звичною, що в деяких містах замінила українську. Тому не можна виключати ймовірність, що закарпатські угорці почнуть вимагати автономію, після отримання якої вже можна говорити й про приєднання регіону до Угорщини. Тим більше, що ідею відродження «Великої Угорщини» Будапешт активно пропагує серед угорської діаспори в сусідніх країнах: Румунії, Словаччині, Сербії, Україні та Чехії.
Свій вклад в цей процес вносить праворадикальна націоналістична угорська партія «Йоббік», яка до речі, займає третє місце в угорському парламенті. Вона заявила про намір відновлення «Великої Угорщини» та відкрито проводить свої заходи на території України. Однією з таких «дружелюбних» акцій можна назвати участь у псевдо-референдумах на Донбасі та Криму в якості спостерігачів. Міжнародна спільнота вже розглядає цю партію як ту, що не рахується з нормами міжнародного права та загальновизнаними демократичними принципами. Про що можна говорити коли дії голови партії «Йоббік» Габора Вони призвели до заборони на в’їзд не лише до України, а й до Румунії. 
Таких сусідів навряд чи назвеш дружніми. А що ви скажете коли дізнаєтесь, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неодноразово був підозрюваний в зв’язках з ворогом України №1 – президентом РФ Володимиром Путіним. Москва дуже вдало використовує економічний важіль тиску для втягування Угорщини в свою орбіту впливу, перетворюючи її в інструмент захисту своїх інтересів в Європі.

Кожна дія повинна мати протидію й українцям слід це збагнути та почати відповідати на угорську експансію. Якщо справа йде до референдуму, то в ньому повинні брати участь лише українські громадяни – жителі Закарпаття, а не особи, які порушуючи закон, мають подвійне громадянство. Такий розвиток подій можливий не лише в Україна, а й в Румунії. Адже угорська діаспора вже давно прагне автономії в Південній Трансільванії. Спільна історія та довготривалі відносини це добре, проте ніколи не слід забувати про взаємну повагу, в тому числі й територіальну, оскільки Україна вже пройшла свій шлях від дружби до зради зі своїм «добрим» сусідом Росією.  

2 коментарі:

  1. По поводу демократии которую так навязчиво предлагают во всем мире и в Украине в том чесле, в США люди четко сказали своим выбором Республиканцев (капиталистов): они уже устали от демократии и сравнивают демократию с комунизмом,так как демократия опустила США до того уровня что они у Китая взяли большой кредит,а как всем известно Китай коммунистическая страна.Вывод так и напрашуеться, навязчивая политика рано или поздно превращает страну в тоталитарно-режимную,а не в Свободную и процветающюю страну.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Якщо ви коментуєте українську статтю, то коментуєте українською. Якщо ж ви з-за поребрика, то сидіть там і читайте блоги руССкіх блохеров і їх коментуйте.
      Дякую за розуміння.

      Видалити