середа, 19 липня 2017 р.

Угорський «Турул» - символ імперіалізму


Одним з найбільш важливих національних символів Угорщини вважається «Турул». Згідно угорських легенд, «Турул» - це міфічний птах, який є популярним серед прихильників ідеї т.зв. «Великої Угорщини», що прагнуть повернення угорських кордонів, дійсних до укладання Тріанонського договору.
         Такий «птах» є й в Україні і вже багато років він щодня «озирає настільки омріяні володіння». І хоча він є міфічним персонажем, але символічне його значення суперечить національним інтересам нашої держави. Багато хто може заперечити дану думку, заявивши, що «Турул» є символом угорського народу. Так чому ж він не може стояти в населеному пункті, де 90% населення є угорцями?». З цього приводу, все ж таки потрібно сказати, що на території Угорщини немає політичних символів Української держави і української нації, які являються уособленням української військової потуги та імперськості (яким вважають «Турула» угорці).
      Крім того, слід акцентувати увагу на використанні й інших угорських символів на Закарпатті, особливо під час проведення урочистостей, при цьому дуже часто нехтуючи українськими державними символами.
Україна – це держава з проєвропейським вектором. І якщо звернутися до досвіду європейських країн щодо питання встановлення іноземних політичних символів, то думка багатьох європейських країн є принциповою щодо даного питання.
Для прикладу можна взяти сусідню Словаччину.  Якщо спробувати там не те що «турул» відновити, а хоча б в містечку з угорським населенням угорський прапор вивісити, на футбольний матч в якій-небудь Банській-Бистриці з угорським прапором сходити, то потрібно пам’ятати, що будь-які іноземні символи навіть прапори, навіть на спортивних змаганнях  в Словаччині заборонені!
      Так, Україна є державою, яка підтримує дружні відносини з багатьма країнами світу, в тому числі й з Угорщиною. Але, дружні відносини потрібно цінувати та підтримувати не надаючи приводів для виникнення суперечок, які використовують ворожі сили з  метою захисту та лобіювання власних політичних інтересів.

Немає коментарів:

Дописати коментар