середу, 15 березня 2017 р.

Послужливий дурень небезпечніше ворога

З початком конфлікту на Сході України, як гриби після дощу, в країні почали зявлятися різні громадські, активістські організації та рухи проукраїнського та антиукраїнського спрямування. Є й такі, які існували ще до початку конфлікту, але найбільш активно почали діяти в особливо тяжкий для країни час.

До одного з таких рухів можна віднести «Карпатську Січ», яку представляють активісти об'єднані спільними ідеями національного та соціального відродження української нації. Члени «Карпатської Січі» виступають на захист національної ідеї, а саме «відродження та розквіту української нації в Самостійній Соборній Державі» та мають на меті «поширення, розбудову і утвердження національних ідей та принципів. Виховання людей честі і чину, тих, хто прагне фізичного вдосконалення і духовного піднесення, тобто – справжньої національної еліти. Повалення антинаціонального режиму влади, захист інтересів Української Нації та утвердження Самостійної Соборної Української Держави».

Членів цього руху завжди з впевненістю можна було називати захисниками української державності та української нації. Вони завжди пропагували націоналістичні ідеї, а їх патріотична діяльність була прикладом для багатьох українців.
Але, нещодавно бійці «Карпатської Січі» в інтернет-просторі заявили про майбутнє проведення в Ужгороді так званого «чорного» маршу слави героїв Карпатської України. Так, прославляти героїв це похвально, але насторожують наступні моменти. До участі в марші запрошені представники з іноземних країн, які приїдуть зі своїми національними символами. Більше того, з Угорщини та Сербії прибудуть представники правих рухів та спільно з українськими активістами будуть пропагувати «Європу Націй».
По-перше, нікого не хочеться образити, тому що Україна це дружня держава і як кажуть «wellcome», ми усіх із задоволенням вітаємо в своїй країні, але виникає питання: яке відношення має Сербія до вшанування пам'яті українських героїв, тим більше з використанням державних сербських символів?! Теж саме стосується й учасників маршу з Угорщини. Хіба недостатньо українських державних символів?
Давайте зазирнемо до історії й нагадаємо, що у 1939 році в Карпатській Україні відбулися події, які мали значний вплив на подальшу долю краю та «січовиків».
Трохи історії:
14 березня
«….угорські війська напали на територію Карпатської України. Відбулися запеклі бої навколо Мукачевого, біля сіл Дравці, Баранинці, Часлівці, Коритняни, Велика Добронь, Чомонин Ужгородського району»;
17 березня
«…мадярські жандарми і вояки виробляли страшні речі. У Тячові від 17 березня зачали розстрілювати українців у тюремних пивних келіях без ніякого суду. В той час, член малої Антанти Румунія, видала мадярам до Бичкова 273 січовиків …Мадяри поставили в два ряди, від мосту аж до горожанської школи і крісами били в ганебний спосіб з обох боків січовиків…(С. Вівчар, оповідання «Ліс шумить»);
18 березня
«…Генеральний штаб угорської армії в березні 1939 прийняв рішення провести ряд бойових операцій по очищенню Карпатської України від «чужих елементів», а про їх очищення доповідати кожні десять днів. «Чужі елементи», до яких відносили і галичан, виводили до мадярсько-польського кордону, і там передавали на розправу полякам. Гортисти збільшували кількість військ і жандармського корпусу в окремих округах».
Отже, ті хто знищували «січовиків» тепер визнають свою провину?  
По-друге, якщо більш детально розібратися, що ж собою представляє «Європа Націй», то виявиться, що одним з ідейних напрямків цієї фракції є євроскептицизм – «термін, яким позначають скептичне, негативне ставлення до процесів інтеграції в рамках Європейського союзу». Але, такі прагнення не відповідають прагненням українського суспільства, яке солідарне з принципами європейської інтеграції і виступає на підтримку європейської політики.
По-третє, насторожує той факт, що в марші мають прийняти  участь представники праворадикальних партій Угорщини. Наскільки нам відомо, що такі партії виступають за перегляд Тріанонського договору і відновлення «Великої Угорщини», щоб знову об'єднати всіх етнічних угорців, які проживають в сусідніх країнах. Рух в основному активний на місцевому рівні  і неофіційно функціонує як радикальне крило партії «Йоббік». Сюди ж відноситься  «Молодіжний рух 64-х округів» та «Угорська зоря».
Такі радикально-праві організації та партії Угорщини, особливо той самий «Йоббік», підігрівають сепаратизм як на Закарпатті, так і прикордонній смузі, оскільки фінансуються Росією. Крім цього, самі ж угорські журналісти неодноразово публікували докази щодо співпраці представників радикальних партій з РФ.
Наприклад, 28 листопада 2016 року угорські журналісти повідомили, що представники з Росії разом з «зеленими чоловічками» в російській військовій формі тренували представників угорської радикально правої організації «Рух національний фронт»».
Що ж виходить? Якщо співставити та проаналізувати все вищесказане, то запланований захід більше схожий на завуальовану антиукраїнську демонстрацію, за якою майорить російський прапор.
Примітно те, що російські ЗМІ, створюючи штучний образ «фашистської київської хунти» в інформаційному просторі, не бажають помічати зростання неофашизму і антисемітизму в Угорщині та свідомо упускають ці факти в новинах, відпрацьовуючи замовлення Кремля.
В свою чергу, офіційний Будапешт знає про те, що Росія надає допомогу екстремістам на території Угорщини. Проте сама ж влада не піднімає це питання, побоюючись, що Москва відмовить в реалізації економічних проектів.
Отже…
Такі вельмишановні члени «Карпатської Січі», зі своїм патріотизмом та проукраїнською позицією, організовуючи захід такого формату самі себе дискредитують та можливо й навіть не розуміють всієї глибини ситуації.

Немає коментарів:

Дописати коментар