понеділок, 13 березня 2017 р.

Чи загрожує Закарпаттю нашестя «угорського миру»?



Путін і Орбан підтримують тісні відносини.  «Обмежена національна демократія»,  яку будує угорський прем'єр, у багатьох рисах нагадує «керовану демократію» в Росії


Нещодавно, в інтернет-мережі зявилася інформація щодо реконструкції угорського «Золотого потягу»,  в якому «по колишніх землях імперії возили нетлінну правицю Іштвана І Святого - першого угорського короля. У 1939 році він побував на Закарпатті - із зупинками в Ужгороді, Мукачеві та Берегові».
За словами Імре Вота, голови Асоціації захисників угорської корони, після реконструкції потяг можливо вирушить до регіонів, де проживають угорці за кордоном, зокрема у Трансильванію. Тобто, маршрут цього потягу проходитиме по теренах колишньої Австро-Угорщини, ймовірно й по Закарпаттю.
Схожа ситуація з символічними «візитами» відбувалася у 2013 році, коли на святкування 1025-річчя Хрещення Русі в Україну (Київ) на броньованому літерному потязі прибув патріарх Московський Кирило.
«Золотий потяг» перетворюють у символ відродження «Великої Угорщини» та стремління до «угорського миру». Адже його первинною метою й було об'єднання угорців навколо ідеї «Великої Угорщини», яку зруйнував Тріанонський договір 1920 року.
Чому ми спостерігаємо таку схожість намірів між абсолютно різними країнами? Росія – міжнародно визнаний агресор, який напав на Україну, а ідея «русского мира» знищила тисячі людських життів. Угорщина, не дивлячись на те, що є партнером і сусідом України, намагається наслідувати поведінку Кремля. Невже Будапешт стає на хибний шлях?

Немає коментарів:

Дописати коментар