четвер, 13 липня 2017 р.

Проблема русинів: відчайдушний сепаратизм чи мирне співіснування?


Закарпаття – надзвичайно унікальний регіон України. Ця область вміщує в собі безліч різних національних меншин та етносів. Це своєрідний культурне джерело, яке ввібрало в собі самобутні особливості імперій та республік під владою яких воно було і з часу проголошення незалежності є частиною України.
Незважаючи на це більш проблемними регіонами можна назвати лише окупований Схід та анексований Крим. На Закарпатті маємо і угорський національний рух, і непідконтрольну контрабандна мафія, якій ніхто досі не може дати раду, і незаконну вирубку заповідних лісів, і голову обладміністрації, якому тяжко вдається впоратися з ситуацією.
Але мова піде про русинів, які за останній час посилили свої позиції та поступово намагаються добитися своїх цілей в Україні. Світовий конгрес русинів, який нещодавно пройшов в Хорватії приніс певні неочікувані результати. Наприклад на цьому форумі у закарпатських представників був шанс виграти вибори на голову Світового конгресу. Їм навіть вдалося виграти перший тур виборів, але в другому турі вони поступилися представнику з Угорщини, Штефану Лявинцю, для якого це вже буде другий термін в кріслі голови організації.
Представником з України був голова головної організації закарпатських русинів – «Крайового общества русинів» Микола Бобинець. Він є основним діячем русинського руху в Україні. Проживаючи в Мукачево, він займається проблемою Будинку русинів, який раніше був будинком учителя. Нині існує затверджений проект реформування та ремонту цієї будівлі в будинку національних спільнот Закарпаття під його керівництвом. Захист культурної спадщини русинів та справи які відбуваються навколо цієї будівлі в Мукачево – ось основні вектори роботи пана Миколи. Крім цього він виступає за загально русинську політику по відношенню до Києва, тобто було неодноразово заявлено, що діяльність організації «Крайового общества русинів» має на кінцевій меті визнання офіційним Києвом на державному рівні русинів як національності та їх культурну свободу в межах Закарпаття. В інтерв’ю одному з закарпатських новинних порталів пан Микола наголошує, що його діяльність спрямована на досягненні цих цілей та не має на меті розхитування ситуації в країні та регіоні. Він зазначає що не хоче посилення сепаратизму на Закарпатті, протиставляючи собі Петра Гецька – «прем’єр міністра» іншої русинської організації «Республики Подкарпатская Русь», яка має москвофільське спрямування та очевидно, що фінансується з Москви.
В своєму блозі «Livejournal» пан Петро дозволяє собі відкрито висловлюватись проти офіційної влади України та Миколи Бобинця. Зокрема в публікації від 08.07.2017 Гецько прокоментував результати зібрання Світового конгресу русинів, де назвав пана Миколу завербованим агентом СБУ, а його організацію «Крайове общество русинів» маріонеткою українських спецслужб, яка має на меті підірвати діяльність «единоправильной» русинської організації «Республіки Підкарпатська Русь». В тому ж блозі Гецько розводить демагогію на тему невідповідності організації Бобинця та некомпетентності зібрання русинів в Хорватії. При цьому сам активно виступає за москвофільські тренди. Наприклад активно підтримує православну церкву Московського патріархату, особливо сприяючи її просування на заході України. З його слів на Закарпатті лише дві основні течії русинського руху: «вільна від спецслужб організація «Республіка Підкарпатська Русь», очолювана ним, та проплачені й завербовані СБУ організації русинів, які намагаються дискредитувати русинів-москвофілів та православну церкву». Дивно чути такі слова від особи, причетність якого до зв’язків зі спецслужбами Росії була неодноразово висвітлена.
В свою чергу голова організації «Крайове общество русинів» Микола Бабинець заявляє, що русини – толерантний народ, який не хоче створювати проблем Україні та органам державного самоврядування Закарпаття. На противагу йому пан Гецько «кричить» в своєму блозі про необхідність надання підкарпатським русинам автономії на державному рівні, про не легітимність української влади, некомпетентність пана президента та інших можновладців.

Таким чином на Закарпатті діє близько 20 організацій русинів. Певна частина з них очевидно є проектами Кремля і відрізнити їх від помірених у своїх поглядах русинів дуже легко. Варто лиш переглянути соцмережі їх лідерів. А намагання пана Гецька відбитися від звинувачень способом переведення уваги на сумнівні припущення та недоліки своїх опонентів є лише дешевою клоунадою недостойною уваги та хвилювання пересічних громадян. Кожен звичайно ж в праві вибирати свою сторону в цьому конфлікті, але навіщо вестись на фокуси горе-агента Москви?

Немає коментарів:

Дописати коментар