четвер, 13 жовтня 2016 р.

«РуССкій мір» на Закарпатті


Останнім часом на Закарпатті активізувалась діяльність УПЦ МП (або навіщо посередничати – РПЦ). Почалось все з хвилі реставрацій церков на московський лад. То бані поміняють на моковські «цибульки» як у с. Буківцьово то взагалі перебудують окрасу гуцульського храмобудування – церкву у с. Стебний.

Зрозуміло одне, випадковостей не буває і щоб не казали, це не недогляд чи бачення окремих виконавців – це спрямоване нищення пам’яток української сакральної архітектури. Кожна країна пишається своїми архітектурними школами, техніками чи місцевою інтерпретацією загальноєвропейських стилів. Так було і з цими храмами, що втілили українську інтерпретацію барокового стилю у дерев’яному храмі. Ясна річ, новим господарям храмів така відверта їх українськість та архітектурна довершеність не до вподоби. Тому вони зі всією силою приклалися аби ті більше відповідали «русскому стілю». То бані поміняють на «цибулькові», то хрести на правдиво «скрєпні» то взагалі перебудують, бо не вписується стиль в «істінно православний».
З чого така не приязнь до українських архітектурних надбань?
А все тому, що попередніми господарями храмів була Українська Греко-католицька церква, яка до приходу совєтів на Закарпаття мала панівні позиції. Власне у середовищі УПЦ та УГКЦ на Закарпатті зароджувались і поширювались українські ідеї, гуртувалась українська інтелігенція краю. Москвофільські та русинофільські ж ідеї поширювались у середовищі московської православної церкви.
РПЦ під виглядом «істарічєскі канонічєской» УПЦ МП продовжує московську політику цілеспрямованого нищення всього українського в душах людей. Мало того, тепер ще й у формі псевдо реставрацій та реконструкцій взялись нищити і візуальні образи перлин українського храмобудування.
Недаремно віряни у с. Пилипець прогнали московських попів зі свого храму, поки ті і його «відреставрувати» не взялись. Останніми днями Геннадій Москаль призупинив ініціативу реставрації дерев’яних церков. Може й добре – питання невідповідності результатів реставрації вирішать. А від себе хочу наголосити, пане Геннадію, проблема не в реставрації, а у формі її виконання.
Реставрація (лат. restavratio — відновлення) — сукупність рятувальних, відновлювальних і консервативних засобів відносно творів мистецтва (від ювелірства до архітектури). А не перебудова в стилі – «а я зроблю так».
Думаю Вам московські попи тепер буде зрозуміло, що таке реставрація? До цього часу на Закарпатті московська церква веде політику знищення українських пам’яток, керуючись тільки єдиним правилом «лапті повєсіл і здєсь будут всє малітся как я».

Немає коментарів:

Дописати коментар