четвер, 20 жовтня 2016 р.

НЕЗАКОННИЙ ЗАКАРПАТСЬКИЙ РЕФЕРЕНДУМ 1991 РОКУ

Чому «закарпатський місцевий референдум» 1991 року НЕЗАКОННИЙ





На 25 році Незалежності України знову зі совкового смітника історії витягують заяложені спекуляції «руССінів» навколо грудневого місцевого референдуму 1991 р.

На думку «політичного руССінства», населення краю проголосувало за надання «автономії Закарпаттю у складі України», яка в подальшому «віроломно» не втілила в життя настанови закарпатців.

Неправда, і ось чому.

24 серпня 1991 р. Верховна Рада Української РСР проголосила Україну незалежною демократичною державою. Однак, згідно з чинним на той час законодавством, питання про реалізацію права народу України на самовизначення виходило за межі компетенції Верховної Ради УРСР і мало вирішуватися виключно всеукраїнським референдумом.
Тому того самого дня, крім Акта проголошення незалежності України, було прийнято й Постанову Верховної Ради УРСР «Про проголошення незалежності України», якою, зокрема, передбачалося провести 1 грудня 1991 р. всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України.
31 жовтня 1991 року у Закарпатський обласній раді було прийнято НЕЗАКОННЕ рішення «Про проведення обласного референдуму» щодо «автономії Закарпаття». Просувало ці ідеї таке собі «Товариство підкарпатських русинів».
Реакція Президії Верховної Ради України на такі сепаратистські кульбіти «місцевої партійної еліти компартії» була миттєвою.
6 листопада 1991 р. Президія приймає постанову «Про рішення Закарпатської обласної Ради народних депутатів від 31 жовтня 1991 року щодо проведення місцевого референдуму в питанні надання області статусу автономної території» за № 1800-ХІІ, відповідно до якої Закарпатській обласній раді народних депутатів прямо вказувалось, що прийняте нею рішення від 31 жовтня 1991 року «Про проведення обласного референдуму» суперечить Конституції України і Закону Української РСР «Про всеукраїнський та місцеві референдуми». Такі питання можна вирішувати тільки на ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ референдумі.
Закарпатська обласна рада народних депутатів не виконала цієї постанови і НЕЗАКОННО провела загальнообласний референдум разом із всеукраїнським, де на голосування винесла питання: «Чи бажаєте Ви, щоб Закарпаття отримало статус спеціальної самоврядної території, як суб’єкта в складі незалежної України і не входило до будь-яких інших адміністративно-територіальних утворень?». Інакше кажучи, «Чи хочете Ви називатись ЗАКАРПАТСЬКОЮ ОБЛАСТЮ?»
Ті, хто просували саме такий варіант питання, не розуміли одного. Статус спеціальної самоврядної території в законодавстві УРСР роблять неможливим голосування за автономію на місцевому референдумі. НЕВАЖЛИВО, який відсоток виборців проголосували «ЗА».

В сучасному українському законодавстві такого визначення НІКОЛИ не було і не буде.
Анексія Криму поставила крапку на таких «юридичних ініціативах».



Немає коментарів:

Дописати коментар