понеділок, 12 червня 2017 р.

На Закарпатті зникне «nem értem»*

На фоні заяв угорського уряду про відновлення «історичної пам’яті», боротьби в міжнародних інституціях за скасування «декретів Бенеша» угорці Закарпаття досить скептично відносяться до політики «мадяризації Закарпаття».

Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) після останньої конференції у квітні цього року змирились із посиленням уваги київської влади до Закарпаття.
Головою обласної організації ТУКЗ одноголосно знову обрано на наступні три роки нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Василя Брензовича. Сам політик розуміє неминучість повного домінування української влади в Закарпатті і не особливо старається догоджати Угорщині.
Останні заяви ТУКЗу про те, що законопроекти стосовно національних меншин служать насамперед для відволікання уваги населення від серйозних економічних, соціальних та демографічних проблем, говорять про наступне:
-       угорська нацменшина поволі починає усвідомлювати, що кордони України ніхто уже не пересуне;
-       угорська влада використовує Закарпаття як розмінну монету у внутрішніх політичних іграх. Остання конференція проходила під негласним керівництвом високих політиків з Будапешту;
-       угорці в Закарпатті більше схиляються до думки, що Угорщина у них в серці, а жити треба в Україні з українцями.
Такий стан справ не на жарт розізлив керівництво сусідньої Угорщини. Минулого тижня своєї посади позбувся заступник міністра закордонних справ цієї держави пан Імре. Саме цей чиновник відповідав за присутність угорської культури в усіх сферах життя закарпатців. На його місці «Фідес» хоче бачити уповноваженого уряду Угорщини з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю України Іштвана Грежа. Греж усіляко намагається виправдати довіру партії популістів «Фідес» і уже починає перші кроки у справі «відновлення історичної справедливості – скасуванні Тріанонського мирного договору».
7 червня в Будапешті під час зустрічі закарпатських журналістів із Іштваном (українською – Степан) Грежою, високий чиновник заявив, що уряд Угорщини прийняв рішення збільшити матеріальну допомогу для угорськомовних педагогів Закарпаття на понад 80%. Тепер ця допомога становитиме 270 тисяч форинтів на рік, що по курсу становить майже 26-27 тисяч гривень. Це виходить, що угорськомовний вчитель буде додатково отримувати по 2500 на місяць.
Це чистої води піар. За словами тих же ж «угорськомовних вчителів», які прекрасно володіють українською мовою, на фоні обов’язкового вивчення української мови у школах викладання мовою національних меншин такі надбавки до суттєвого просування угорської мови в Закарпатті не приведуть. Хай краще ці кошти скерують своїм держслужбовцям, які в липні проведуть загальнонаціональний страйк з вимогою підняття зарплат.


* nem értem (угор.) – не розумію

Немає коментарів:

Дописати коментар