четвер, 15 червня 2017 р.

Подвійне поняття іноземного фінансування по-угорськи

Парламент Угорщини, проігнорувавши рекомендації Венеціанської комісії, схвалив суперечливий закон, що посилює контроль над неурядовими організаціями, які отримують фінансування з-за кордону. Мова йде про фінансування від закордонних донорів більш ніж на 24 тис. євро щорічно. У разі відмови заяви про іноземне фінансування їм загрожує закриття.

За словами прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, такі заходи покликані перешкоджати відмиванню грошей та фінансуванню тероризму. В свою чергу, неурядові організації та правозахисні групи стверджують, що впровадженням даного закону влада прагне придушити незалежні голоси. Але такі заходи дуже схожі на дії Москви щодо запровадження поняття «іноземних агентів», проти яких ФСБ застосували «правомірні» дії.

Якщо таким чином Будапешт прагне відвернути небезпеку фінансування терористичних та сепаратистських організацій на своїй території, то він відверто лукавить з таким визначенням, адже Угорщина сама активно вливає колосальні кошти в різноманітні організації для підтримки своєї діаспори за кордоном. Звісно, відкрито не фінансуються товариства та рухи із сумнівною ідеологією, але основний посил багатообіцяючий - формування та підтримання угорської особистості у представників діаспори.
Наприклад, 01 березня поточного року Янош Арпад Потапі, держсекретар Угорщини з питань національної політики заявив, що на Закарпатті запроваджуватиметься угорська програма розвитку дитячих садочків. Дана програма передбачатиме «формування особистості в угорськомовного населення прикордонних частин Румунії, Словенії, Хорватії та Закарпаття». Також, уповноважений уряду Угорщини Іштван Грежо розповів, що до кінця 2018 року в Закарпатті заплановане будівництво 11 нових дитячих садочків для угорської діаспори. Крім цього, І.Грежо зауважив, що угорськомовному населенню буде надано 300 млн. форинтів на допомогу в медичній сфері та збільшать одноразову виплату для педагогів угорськомовних закладів збільшать до 270 тис. форинтів.
В березні 2017 року Левенте Мадяр, державний секретар відповідальний за дипломатичні та економічні питання Міністерства закордонних справ та зовнішніх економічних зв’язків Угорщини заявив, що угорський уряд прийняв рішення виділити на допомогу закарпатським угорцям 20 млрд. форинтів. Також, Арпад Янош Потапі додав, що в 2017 році буде виділено 5 млрд. форинтів безповоротних грантових кредитів від Угорщини для закарпатських угорців та 20 млрд. форинтів допомоги угорськомовним підприємцям.
В кулуарах угорські посадовці не скривають, що такі фінансові «подарунки» спрямовані на те, щоб при запроваджені безвізового режиму закарпатські угорці не переїхали до тієї ж самої Угорщини, а залишились саме на Закарпатті. Тобто, запровадження такої «фінансової привабливості» покликане виключно для збереження територіальної прив’язки угорців. І тут можна згадати пропозицію прем’єр-міністра Угорщини В.Орбаня щодо введення подвійного громадянства для угорців в Україні. Також можна згадати істерію щодо обов’язкового вивчення української мови в учбових закладах, як не смішно, на території України.
Рушіями угорських фінансових програм, грантів та ідеологічних меседжів виступають дві угорські організації в Закарпатті ТУКЗ «KMKSZ» та ДСУУ «UMDSZ», а також угорська протестантська церква.
Таким чином Угорщина, забороняючи або обмежуючи закордонне фінансування організацій, товариств та рухів на своїй території, активно використовує цей прийом для просування власних інтересів за кордоном, де такого закону немає. Основним інструментом в такому лобі виступає угорська діаспора, якій відводиться роль форпосту для майбутніх дипломатичних, або не зовсім дипломатичних, дій Будапешту. Маємо надію, що червону лінію Угорщина не перетне, адже сумний досвід щодо «захисту своїх громадян» з боку Росії Україна вже має, тому Київ більше не допустить надання будь-яких привілеїв жодній національній меншині.

Немає коментарів:

Дописати коментар