вівторок, 3 січня 2017 р.

ПАРАД ФЕЙКОВОГО СЕПАРАТИЗМУ


Кінець 2016 року виявився багатим на фейкові сепаратистські з’їзди. Події цікаві для дослідження, особливо для людей, які не лінуються «покопати», «а що ж то було?».

Все почалось зі з’їзду угорської громади Закарпаття, яка «виступила з вимогою створення територіальної автономії» угорців у регіоні. Спершу стаття з’являється на Коментариях, а звідти лавинним темпом шириться як на українських так і на російських сайтах, при чому майже миттєво. Зібрання було знеособлене без зайвих уточнень місця, часу та дійових осіб. Два дні по тому, коли всі оговтались, виявилось, що ніякого з’їзду та заяви не було.
Наступна провокація 22 грудня, у Мукачеві, за підтримки порталу «voloshyna.org.ua», стартував форум «закарпатських русинів». Захід мав виключно культурне спрямування та й аудиторія була доволі старенька - на світлинах «молодої крові» не видно. Потім проросійські (зокрема ті ж Коментарии, Страна UA і Вести) і просто російські (ТАСС) сайти підхопили цю новину та подали вже з власними доповненнями: згадують місцевий референдум 1991р., місцевих руССинів-москвофілів, цитують Рівіса – напевне гикається бідолазі. Також приплели до цього дійства руССинського діяча Івана Палінкаша та кількох пое́тів. Правда, чомусь, на відео, яке вже додалось до статті, Палінкаш якогось дива говорив російською, «поетики» чогось перекладали Єсеніна або й писали вірші російською. А як же «русинська» рідна? А в підсумку виявилось, що Палінкаш не те, що головою, а взагалі присутнім не був.
Та й взагалі якісь дивні ті русини. Здебільшого підстаркуваті, ще пахнуть совєтським нафталіном. Говорять українською або «па руССкі», а де ж то русинство? Хіба що на папері, якісь збірочки, якісь книжечки. Живими хіба, що можна назвати поодинокі фестивалі, як то «Червена ружа трояка» (хоча це лемківська пісня, яку можна почути і над Сяном, і в Галичині). Але чим же вони відрізняються від лемківських, гуцульських чи бойківських фестивалів – не розумію, хоч лусни. Всюди місцева говірка, яку можна зустріти хоч на Волині, хоч в Галичині – і Закарпаття тут не виключення. Хіба це означає, що то все різні народи?
Детальніше про «руССинський проект» почитайте тут.
Наступна зупинка – 23 грудня «форум польської громади Львівської області», на якому, начебто, було прийняте рішення терміново просити економічної автономії у центральної української влади.
Що ж насправді – у Львові відбулася чергова конференція,  присвячена проблемам транскордонної співпраці на українсько-польському прикордонні. Таких заходів там проводять безліч, зазвичай про них не пишуть газети і їх не висвітлює телебачення. На конференції експерти говорили про економічну співпрацю та проблеми національної пам’яті. От і все. І раптом деякі російськоорієнтовані українські сайти та й повно російських подали сенсацію: «Поляки призвали Киев дать Львову экономическую автономию». Таку дурню накрутили, порівняйте оригінал і фейк.
І завершує парад фейкових автономій – дивне «збіговисько» 27 грудня підстаркуватих осіб у приміщенні для засідань Івано-Франківської ОДА. Це дійство організувала Олександра Романчак - представниця Громадської ради при ОДА, за сумісництвом прихильниця ідей Медведчука-путіна та й «руSSкава міра». Ця жіночка намагалась створити так звану «Територіальну громаду українського народу м. Івано-Франківська». Кінцевою метою дійства було поставити під сумнів легітимність державної влади, починаючи з 1991 року. На щастя раптовий візит правоохоронців перервав цей фарс. Поліція та СБУ спілкувалася з людьми по пізньої ночі.
Що пов’язує всі ці випадки? Новина вигадується майстерно, а часом і не дуже, в подальшому - обростає брехнею поверх правдивих елементів. Стаття на усіх сайтах-пропагандистах автономій написана як під копірку. З’являється на одних і тих же, та майже миттєво після події, тобто працюють по шаблонах.  Трапляються і деякі серйозні видання, які по своїй лінивості не перевіряють джерел і ведуться на такі дурниці. Всі ниточки ведуть в Україні до Медведчука, а в Росії до путінського штабу Гебельса. Росія вперто хоче розхитати спокій на заході України, або хоча б показати в Інтернеті своїм громадянам, що «Україну от-от роздеруть». Заспокойтесь! Не дочекаєтесь!
Громадяни будьте пильними щодо подій в інформаційному просторі! У нас війна гібридна! Не все те, що пишеться в мережі відповідає істині. Путіну та російським рабовласницьким елітам дуже важливо не допустити національного відродження України. Важливо тому, що це буде саме НАЦІОНАЛЬНЕ відродження. У Кремлі розуміють наскільки це небезпечно для Росії і панічно цього бояться. І вони будь-що  намагаються «розділити нас та опанувати». Аби цьому завадити ми повинні бути ЄДИНІ та відроджувати в собі національну гордість, національну повагу, ВІДРОДЖУВАТИ в собі свою УКРАЇНСЬКУ ІДЕНТИЧНІСТЬ.

Немає коментарів:

Дописати коментар