неділя, 22 січня 2017 р.

День Соборності України:майже 100 років тому жити в єдиній Україні вирішили й жителі Закарпаття


22 січня вся Україна святкує День Соборності України. Саме в цей день 98 років тому українці Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки проголосили Акт злуки. Таким чином в черговий раз було висловлено намір жити в єдиній незалежній Україні.

Після цього була комуністична окупація.
Незалежність все ж таки Україна здобула лише в 1991 році. Однак напевно, не буде перебільшенням сказати, що 22 січня 1919 року українці зробили вагомий крок на довгому шляху до незалежності, який завершився 25 років тому.
Не чужа ця дата й Закарпаттю. За день до проголошення акту Злуки УНР та ЗУНР, 21 січня у Хусті відбулося народне зібрання представників Угорської Русі в складі 420 делегатів. Першим же рішенням з’їзд проголосував за приєднання до соборної України, запросив на свою територію українські війська та довірив Центральній Раді представляти народ на міжнародній арені. Таким чином Закарпаття проголосило себе як частину великої України.

Проголошення Акту злуки стало могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самовизначення, становлення політичної нації. Адже це стало першим за 600 років реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинуло на подальші національно-політичні процеси в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар