четвер, 10 листопада 2016 р.

«Русинська мова» - мова чи діалект?


До Дня української мови та писемності хочу розвіяти популярні міфи держави-агресора про «русинську мову» на Закарпатті.
Що таке справжня русинська мова?
Русинська мова - літературна мікромова, поширена на території Сербії (провінція Воєводино) та частково у Хорватії.
Русинська мова виникла з говірки жителів сіл Східної Словаччини (або з лемківського діалекту) після їх переселення у середині ХVІІІ століття до сербських сіл Керестур (Крстур) та Коцур (Куцура).
Як з'явився «пудкарпатский русинський язик»?
На Закарпатті ідею місцевої русинської мови у ХХ столітті просували москвофіли на подобі Духновича, які дуже хотіли возз'єднатись з москвою духовно і територіально. Найбільш влучно про русинську мову на Закарпатті ідеться в постанові № 62756/19 надзвичайно авторитетної на поч. ХХ ст. Чеської академії наук і мистецтв від 20 грудня 1919 р.: «Оскільки місцеве руське наріччя в Карпатській Русі є незаперечно наріччям малоруським, треба писемною мовою тамтешнього населення визнати мову малоруську, тобто українську».
На даний час існує три кодифіковані русинські мікромови — «сербська» (бачвансько-сремська або паннонська/бачвансько-русинська), «словацька» (лемківсько-пряшівська або русинська на Пряшівщині/шарисько-пряшівська) та «польська» (лемківська у Польщі або лемківсько-горлицька).
Закарпатська «русинська мова» є масивом українських говорів - середньозакарпатського, лемківського, бойківського (верховинський діалект) та гуцульського. Для цієї мови відсутня кодифікаціяПростіше кажучи, у цього міксу діалектів української мови відсутнє офіційне визнання й опис в граматиках, словниках, довідниках, що мають авторитет в суспільстві.
«Русинський» діалект української мови, яким розмовляє 10,1% закарпатців, промосковські сили хочуть подати як окрему групу мов. Ось цих 10% носіїв «русинської мови» за задумом Суркова повинні були кричати «учуйте руССінов» (закарпатський аналог «услиштє данбасс»).
На жаль, роздування теми «русинської мови» та «русинів» у Закарпатті вигідно не тільки росії.
 Для Словаччини, Польщі, Угорщини та Румунії це вигідний інструмент «розділяй і володарюй». Значно зручніше мати справу з нечисленною штучною меншиною, ніж із невід'ємною частиною 45-мільйонної держави України.

Немає коментарів:

Дописати коментар